De Zin of Onzin van het vierde chakra

Een reis naar je innerlijke wereld

Het hartchakra, of Anahata, ligt - zoals de naam al doet vermoeden - ter hoogte van het hart en heeft een voor- en achterkant. Dit chakra wordt gekenmerkt door de kleur groen en het element lucht.

Het hartchakra heeft als thema’s: liefde, verbondenheid, compassie, empathie en vergeving. 

Wat je lichaamshouding je vertelt over je hartchakra

De staat van het hartchakra kan je bij veel mensen met het blote oog waarnemen. Een open en gezond hartchakra herken je fysiek aan een lichaamshouding waarbij de borst in lijn ligt met het hoofd en de heupen, en de schouders ontspannen naar achteren vallen. De persoon in kwestie is in staat om liefde te geven én te ontvangen, zich te verbinden vanuit compassie en empathie en, kan vergeven.

Bij een lichaamshouding waarbij de borst opgeblazen is (denk hierbij aan Popeye die een spinazieblik binnen werkt), is er sprake van een overgestimuleerd hartchakra. De persoon in kwestie overcompenseert wellicht een gebrek aan liefde of empathie in zijn of haar leven, of heeft een sterke drang naar erkenning of onrealistische idealen over liefde.

Een gesloten of verstoord hartchakra herken je aan een ingezakte borst en naar voren hangende gespannen schouders. De persoon met deze lichaamshouding heeft al veel hart zeer ervaren waardoor het hart door het lichaam beschermd wordt door het fysiek naar achteren te brengen.

Hoe zit jij er op dit moment bij als je deze woorden leest? Wat je ook opmerkt bij jezelf of bij anderen, de fysieke houding van je hart is tijdelijk. Zodra je je bewust wordt van de toestand van je hartchakra, kun je ervoor kiezen om eraan te werken.

De pijn van het hart

Het hartchakra wordt diep beïnvloed door onze relaties. Hartzeer is, naar mijn mening, één van de pijnlijkste ervaringen die een mens kan doormaken - want uiteindelijk leven we voor liefde. Een gebrek aan liefde van je ouders, een beëindigde of onbeantwoorde liefde, gebrek aan respect, pesten, eenzaamheid, het gevoel dat iedereen tegen je is, onrechtvaardigheid, racisme, niet gezien of gehoord worden, narcisme, manipulatie, klein gehouden worden door een dierbaar persoon…

Dit zijn heel pijnlijke thema’s. Wees daarom zacht voor je hart. Toon in de eerste plaats compassie en mededogen voor jezelf.

Compassie als levenskunst

Compassie betekent niet dat je moet aanvaarden hoe anderen jou kwetsen met hun gedrag of woorden. Vaak gebeurt dit onbewust, vanuit hun eigen hartpijn. Als het wel bewust gebeurt dan is het belangrijk om die persoon uit je leven te houden.

Compassie betekent dat je de pijn ziet waarmee de ander handelt, zonder wrok te koesteren, en dat je kunt vergeven. Tegelijk is het belangrijk om je grenzen te stellen (derde chakra) – ook dat is een daad van compassie. Tot hier, en niet verder!

Ik zie compassie en empathie als één van de belangrijkste eigenschappen die iemand kan ontwikkelen. Het is een levensproces en een kunst om compassie en empathie onder de knie te krijgen. Het is voor mij ook de weg naar vrede op aarde.

De driehoek van liefde: het tweede, vierde en zesde chakra

Het hartchakra, het vierde chakra, heeft een bijzondere relatie met het tweede chakra (heiligbeenchakra) en het zesde chakra (derde oog). Het tweede chakra draait om zelfliefde, het vierde om liefde voor anderen en het zesde om liefde voor al wat is. Wie aan het zesde chakra wil werken, zal eerst het tweede chakra in balans mogen brengen, om vervolgens het hartchakra te healen. Wanneer je jezelf graag leert zien en het voor jezelf waard vindt om aan je hart te werken, zul je de moed vinden om je hartzeer onder ogen te komen en te verwerken. Door je hart op die manier lichter te maken, ontstaat er ruimte voor het zesde chakra.

Het hart als brug tussen hemel en aarde

Een bijzonder kenmerk van het hartchakra is dat het de brug vormt tussen de eerste drie aardse en fysieke chakra’s, en de laatste drie etherische of spirituele chakra’s. Het hartchakra vormt de brug tussen de mens, moeder natuur en het universum, het ervaren en het begrijpen, het voelen en het weten. Het element lucht (de adem) is de verbinding tussen lichaam, geest en ziel. Wil jij je spirituele gaven ontwikkelen? Dan begin je bewustwording het best bij de drie onderste chakra’s en vervolgens het hartchakra.

De zielszetel

Net achter die brug, in het zachte veld boven je hart - waar liefde en bewustzijn elkaar ontmoeten - ligt je ziel. Ze fluistert je wijsheden toe en begeleidt je naar je zielsbestemming. Hoe meer je je ziel erkent en er bewust van wordt, hoe meer je je leven zal leiden op een manier die bij jou past. Je zult dan ook steeds meer je ware zelf durven tonen.

Iedereen heeft zijn ziel al eens gevoeld. Bijvoorbeeld wanneer je ontmoet iemand en het voelt alsof je die persoon al veel langer kent - dit is jouw ziel die zich roert en de andere ziel herkent.

Het hart als poort naar je innerlijke wereld

Wat misschien nog het meest bijzonder is: je hartchakra is een toegangspoort naar je innerlijke wereld. In het sjamanisme wordt het hart niet enkel gezien als een centrum van liefde, maar als een poort – een doorgang naar de innerlijke wereld. Hier, in de stilte van het hart, opent zich een landschap van dromen, herinneringen en spirituele inzichten. Het hartchakra is de drempel waar het zichtbare en het onzichtbare elkaar raken. Tijdens een healing reis ik - afhankelijk van de noodzaak - soms naar de innerlijke wereld van mijn klant. Het verbaast me telkens weer hoe levendig de innerlijke wereld is. Ik ontmoet er totemdieren, voorwerpen die de klant hinderen in hun leven of voorwerpen die de klant kenmerken, liefdevolle symbolen… 

 

Zoals Rumi het zo mooi verwoordde: “Je taak is niet om liefde te zoeken, maar om alle barrières in jezelf te vinden en af te breken die je ertegen hebt opgebouwd.” Misschien is dat wel de ware reis van het hartchakra – niet naar buiten, maar naar binnen.

 

Een totemdier is een begrip uit het sjamanisme en is  een dier dat met je ziel meereist en je begeleidt in je leven)

Het hartchakra is geen eindpunt, maar een doorgang. Een plek waar we telkens opnieuw mogen thuiskomen in onszelf. In een wereld die vaak vraagt om hardheid, snelheid en prestatie, nodigt het hart ons uit tot zachtheid, vertraging en verbinding. Wie de moed heeft om zijn hart te openen – ook al is het gekwetst – betreedt een innerlijke wereld vol wijsheid, schoonheid en waarheid. Misschien is dat wel de ware zin in de onzin: dat we via het hart leren wat het betekent om mens te zijn.

Hierna volgen enkele tip op je hart te openen, afhankelijk van wat voor jou op dit moment mogelijk is. Wees zacht voor jezelf!

Voor beginners:

  • Leg je hand op je hart en doe een aantal diepe buikademnhalingen: voel hoe je schouders zich spontaan beginnen te ontspannen
  • Tegen jezelf zeggen: ik heb het recht om te beminnen en bemind te worden
  • Hou een cacao ceremonie: rauwe cacao drinken is bevorderlijk voor je hart en is bovendien ook nog eens een superfood. Win Win dus!  Rauwe cacaopoeder is namelijk minder bewerkt dat de standaard cacaopoeder in de supermarkt.  Je kan rauwe cacaopoeder vinden in je lokale biowinkel. 
  • Koop, draag en koester een kristal: rozenkwarts, rodochrosiet, een groene aventurijn, ...

Voor gevorderden:

  • Yoga with adriene: Adriene heeft diverse yoga sessies gemaakt rond hartopeners. Bijvoorbeeld:
  • Louise Hay: Lees haar boeken bijvoorbeeld 'heal your heart' of 'Je kunt je hart helen' of luister naar 'you can heal your heart' via de volgende link (engels)

Voor wie nog dieper wil gaan:

  • Wentel je volledig en voel mee met een film over een relatiebreuk of muziek over liefdesverdriet...
  • Boek een healing: een healing helpt je om gestagneerde energie terug in beweging te brengen en je dus terug te doen voelen wat je niet wou voelen om vervolgens te verwerken. Het helpt ook om mee te reizen naar je innerlijke wereld en o.a. je totemdieren te leren kennen